Benvingut a Debatsenxarxa.cat. Per opinar cal estar registrat.

8 debats

53 opinions

25 comentaris

33 usuaris

És el turisme la gallina dels ous d’or? [tancat]

Debat relacionat amb una activitat de l’Ateneu de Manlleu.

http://www.ateneumanlleu.cat/activitats/ateneu/dialeg-obert-turisme-la-gallina-dels-ous-dor/

Catalunya ha viscut, en els darrers anys, un important creixement de la indústria turística. Un creixement molt desigual (centrat en Barcelona i les zones de costa) que ha encès les llums d’alarma pel perill de morir d’èxit. El desenvolupament turístic s’ha produït, en la gran majoria dels casos, sense la informació ni cap tipus de pla que en controles el seu desenvolupament. El turisme de masses és una font d’ingressos però també genera impactes nocius sobre el territori, la gent que hi viu o el medi ambient.
L’excessiva dependència en el monocultiu turístic obliga a una reflexió sobre quins estan sent els costos que ha tingut el seu procés de desenvolupament
tancada amb la nota: Final de debat
proposat per: Debatsenxarxa.cat a Arxiu
tancat per: Debatsenxarxa.cat

5 Opinions

2 positius 0 negatius
Si partim de la base que la Cultura és imprescindible i que una forma de cultura és viatjar, conèixer noves coses, noves activitats, no hi ha dubte que el turisme – crec que hauríem de dir-ne els viatgers doncs la paraula turisme recorda les sueques que venien en temps d’en Franco o els adolescents que van a entrompar-se a Lloret – així doncs, els viatgers, les persones que volen omplir el seu disc dur de noves experiències que els facin més rics en saviesa, sempre seran els grans consumidors de gran part de l’oferta que tenim com a país. Res en aquesta vida pot considerar-se la gallina dels ous d’or, però els viatgers donen vida a les ciutats, als pobles, als centres de cultura i tot i que mai existeix el terme mig, entre una ciutat o un poble on només hi visquin els empadronats, o un lloc que ofereixi vida i cultura als viatgers, crec que l’elecció és senzilla. Crec que posar a tot el “turisme” al mateix sac és com jutjar tot el “cine”, tots els “llibres” o tot el “teatre”.

Quan tenim coses per oferir, sempre necessitarem persones que en puguin gaudir.
opinat per: Carles Lucas
2 positius 0 negatius
Una ciutat atractiva plena de turistes deixa de ser una ciutat atractiva. L’excessiu nombre de visitats que rep un indret concret fa que es perdi, a vegades de manera definitiva, allò que feia que aquell indret fos especial. Arriba un moment en que el turista troba lo mateix a tot arreu: les mateixes botigues, les mateixes marques i gairebé els mateixos “souvenirs”.

Els souvenirs venen a ser com un succedani d’allò que hem visitat. Més que un record és converteix en un objecte que perd sentit amb el temps i que oblidem –o llencem- més d’hora que tard.

El turisme de masses és clarament perniciós per la societat que el rep, i no aporta gaire cosa a qui el fa. Per a moltes persones anar a una ciutat es converteix en poder tatxar un nom d’una llista de llocs a visitar. Barcelona: fet!!!
opinat per: Jordi de Mataró
Llegeixo avui en el diari que 8 de cada 10 turistes que visiten la Sagrada Família es queden als voltants del temple, sense accedir a l’interior, i la meitat no es queda a la zona més de 40 minuts, segons un estudi fet per l’Ajuntament de Barcelona. Amb aquesta dada entenc que queda ben demostrat que el volum més gran de turistes no fan més que aglomerar-se per mirar una cosa, comprar algun record i marxar. És el turisme que actua com una massa depredadora que poca cosa aporta i que malmet el dia a dia de tot l’entorn.
1 positiu 0 negatius
Crec que cal distingir visitar una ciutat (i la seva gent) que visitar un monument concret d’una ciutat turística. Qui va a Paris i vol visitar la Torre Eiffel farà la cua que toca i ja sap que allò no és Paris sinó només una atracció puntual. Si es vol conèixer com viuen els parisencs (i els francesos) fugirà dels barris turístics i buscarà les zones on la gent és més “natural”. Cal que els dirigents de cada ciutat trobin la manera de preservar els dos espais, el monumental i purament turístic i el de la vida quotidiana dels seus habitants.
opinat per: Josep B.X.
1 positiu 0 negatius
Em sembla que posar-nos a parlar de turisme i de turistes ens situa davant una pluralitat de temes i com tot és molt complex i té moltes cares. Diria que de fet i de manera general ens toca sofrir i aguantar un fenòmen de masses que respon a l'imaginari social i a la mentalitat utilitària i economicista que imbadeix la nostra cultura actual. De fet avui tot és diner, ens movem per diners, actuem per i en consideració als diners, com es sol dir el diner és el déu actual... i per això les persones no existeixen, són només proporcionadors de negoci, són números d'una estadística que aporta determinades xifres de negoci. Las mateixa tele, quan ens parla, per exemple, dels períodes de vacances tracta d'ocupació hotelera per damunt de qualsevol altra consideració, del negoci que s'ha generat.

Això, de manera general a la societat no hi ha qui ho canvïi, de fet estem imbuits d'aquesta cultura i potser ja ho considerem normal i no ens n'escandalitzem. Crec que no podem pretendre, ni en això ni en res, aquests canvis generals que només es fan molt a la llarga en un sentit o en un altre o en molts sentits. Podem, això sí, introduir canvis en el nostre petit ambient, crear activitats alternatives, viatges que convidin a l'encontre de persones i de grups, que portin a l'enriquiment mutu a través de la comunicació de gent diversa i plural.

En això podria explicar alguna experiència que des de Cruïlles vam fer no fa gaire posant-nos a la Rambla parant els turistes i oferint-los un text en anglès on els convidàvem a venir a la nostra tertúlia setmanal de veïns al carrer. Els posàvem una frase final que deia: 'heu arribat turistes i podeu marxar essent veïns nostres'. Només en van venir tres, però va ser molt gratificant: la majoria van desconfiar de la proposta i és ben normal que això passi ja que tots partim de l'experiència de que tothom qui t'ofereix alguna cosa ho fa per vendre't algun negoci... Suposo que la majoria ens van confondre amb els que conviden a entrar en un restaurant o al museu de l'eròtica...

Maleint el turisme i els turistes no anem enlloc i de fet som injustos; fent alguna proposta constructiva per petita que sigui en el sentit de comunicació humana, ens posem pel camí adequat i podem obrir camins reals de canvi.
opinat per: RamonGabarros
Penso que comença amb una visió una mica massa pessimista. No crec que tot sigui diner i que les persones no existeixin. D’acord que només és un punt de vista però no hem de caure en el mateix error de quan s’informa del turisme només en termes de xifres de negoci i d’ocupació de places hoteleres. El turisme és bàsicament cultura i hem de reivindicar aquesta faceta més humana.

La immensa majoria de persones només tenim ocasió de viatjar durant una o dues setmanes a l’any i, per dir-ho d’alguna manera, anem per feina. Però aquesta feina pot ser molt enriquidora si més no perquè el contacte amb coses, i persones, diferents sempre suma.

Em sembla molt maca la iniciativa de convidar turistes a la tertúlia del vostre carrer.  És una molt bona pensada. Felicitats.
Els debats penso que s'han de produir per intentar anar a les arrels analitzant lo que passa i plantejant per què passa. Ja deia que estem en un món de molta complexitat, de moltes cares, de les que habitualment som poc conscients; per això des de la teva perspectiva, et pot semblar, per exemple, que sóc pessimiste, o que exagero... i molts altres em diran que faig un discurs massa conservador o lo que sigui. Et proposo que més enllà d'aquestes apreciacions vagis a analitzar el fons de les meves apreciacions o de les de qui sigui. Creus que té fonament afirmar que el déu actual és el diner a la nostra societat de manera molt general? És una perspectiva general sobre la nostra cultura que ens pot fer entendre moltes coses i donar-nos llum sobre lo que passa amb el turisme i en moltes i moltes coses, de fet en tot.
Podem queixar-nos de moltes coses que passen al nostre voltant, podem creure que el món va cada vegada més bé i estar-ne contents... Però si no intentem entendre el fons res no ens porta enlloc i i tant és que pensem A com que pensem B o C. Es converteix en entreteniment.
0 positius 0 negatius
Posar ordre en tot això del turisme és molt difícil. És com allò que diuen que no es pot posar portes al camp. Si hi ha llibertat de moviment les persones han de poder anar on vulguin en funció dels seus interessos i de la seva butxaca.  Correspondrà llavors a cada administració crear uns equipaments adequats a les demandes de la gent que ve de visita. El turisme és un negoci i dóna vida a moltes botigues i serveis i, en general, prosperitat a les poblacions que en reben. Soc conscient que no tot és positiu però els inconvenients s’han d’anar solucionat però sense matar “la gallina dels ous d’or”
opinat per: Emili P.A.
Hi estic d'acord, demonitzar el turisme i creure que s'ha de posar ordre des de dalt no porta enlloc. Que tothom faci, vagi, vegi,  mengi lo que vulgui... Crec que qui vulgui que les coses siguin d'una altra manera que comenci a crear alguna cosa nova amb perspectives noves, per petita que sigui. Per mi la gran perspectiva nova és el plantejament de la interculturalitat: la comunicació de gent diversa és la gran riquesa.
...