Benvingut a Debatsenxarxa.cat. Per opinar cal estar registrat.

8 debats

53 opinions

25 comentaris

33 usuaris

En quina situació voldries que es trobés Catalunya a finals d’aquest any 2017? [tancat]

Tot apunta que aquest any 2017 serà decisiu en el desenllaç del procés que vivim a Catalunya. La promesa del Govern de la Generalitat de fer un referèndum durant la segona quinzena de setembre, i la reafirmació, per part del Govern de l’Estat, de que en cap cas es farà amb el seu vistiplau, fa preveure un any, si més no, apassionant des del punt de vista polític.

En quina situació voldries que es trobés Catalunya a finals d’aquest any 2017?

Aquest debat és una proposta de La Gota Catalana  (www.lagotacatalana.cat)

tancada amb la nota: Tancament
proposat per: Debatsenxarxa.cat a Arxiu
recategorizada per: Debatsenxarxa.cat

13 Opinions

5 positius 0 negatius
No crec en la mes mínima possibilitat d'arribar a cap acord amb Espanya i menys encara que si s'hi arribes el respectessin segons ens ensenya la experiència de la història. Per tant jo només crec en una independència total. Els possibles acords ja els farem després, d'igual a igual.
opinat per: Adolf
Bé. De fet tens raó. En tota la seva història, España no ha respectat, mai, un pacte.
Salutacions.
4 positius 0 negatius
Vull que a finals del 2017 a Catalunya ja estigui en marxa un potent moviment de RECONSTRUCCIÓ NACIONAL que reverteixi el GENOCIDI CATALÀ que estem patint des d’abans de 1714.

El primer i imprescindible pas és que aleshores HAGUEM JA ACONSEGUIT RECUPERAR DEFINITIVAMENT LA LLIBERTAT respecte de Madrid/Castilla/Estado-Español que ens va ser arrabassada dos cops: l’11 de setembre de 1714 i el 26 de gener de 1939.

            I desitjo que no hagi sigut necessària l’absurditat de posar a votació SI SOM UNA NACIÓ i SI VOLEM TORNAR A SER LLIURES.

            Ens haurem així estalviat un referèndum no només INNECESSARI sinó TRAMPÓS.

            Referèndum INNECESSARI ja que tot Estat ocupat ha tornat a ser Estat lliure en quan les forces ocupants s’han retirat (d’una forma o altra). I això és independent de quan temps hagi durat l’ocupació. Fossin els 4,5 anys de la França ocupada pels alemanys a la II Guerra Mundial. O siguin els 302 anys del Principat de Catalunya ocupat pels castellans o castellanoespañoles –militars i civils- després de la Guerra dels Catalans (1713-1714). O siguin els 77 anys des de la re-ocupació franquista de 1939. El cop militar va aixafar l’Estat Català independent començat a reconstruir el 14 d’abril de 1931 proclamant una República Catalana que als tres dies va decidir recuperar el nom històric de Generalitat de Catalunya. Aquesta va ser una raó important –si no la més important- del “glorioso alzamiento”. Per això el “Ejército de Liberación ante el separatismo catalán, la amenaza comunista, el complot judeo-masónico” passa a nomenar-se “Ejército de Ocupación” quan entra a Catalunya. I per això aquí se’n deia “Guerra d’Espanya” i no pas “Guerra Civil”, falsificadora terminologia estadoespañola a rebutjar.

I referèndum TRAMPÓS ja que pot haver-hi frau davant dels nostres nassos. De fet, la tupinada a Escòcia en el referèndum del 2014 va ser descarada i, lògicament, només es va poder fer amb la complicitat del SNP (Partit Nacionalista Escocès). I és molt preocupant que -per ara- una tupinada així hagi sigut silenciada per tots els mitjans dits de comunicació importants, tan els d’allà com els d’aquí com els d’arreu.

Per acabar aquesta contribució: per actuar cadascú de nosaltres de la manera més adequada possible, cal que totes aquestes “coses” –i més!- es discuteixin obertament i profunda des del començament d’aquest any decisiu.

A això hi sou tots convidats!

Lluís Botinas, impulsor de  LA GOTA CATALANA PER RECUPERAR LA LLIBERTAT DE CATALUNYA I RECONSTRUIR LA NACIÓ
opinat per: Lluís Botinas
Encara que nosaltres tinguem molt clar que som una nació i que volem ser lliures ens cal, inevitablement, que ens reconeguin els altres països. Per això hem de procurar fer les coses ben fetes fins el final.
No veig tant fàcil que es puguin fer trampes en una referèndum, més enllà de la informació falsa o tergiversada que es pugui transmetre durant la campanya. Si hi ha observadors internacionals i tenim interventors nostres a cada col•legi no hi hauria d’haver problema. Que la gent de Junts pel Sí, per la seva transversalitat, s’avinguin a fer una tupinada em sembla força increïble.
Gràcies, Jordi de Mataró, pel teu comentari.

Considero que el primer problema es justament que no em sembla que sigui cert que, utilitzant les teves paraules, “nosaltres tinguem molt clar que som una nació i que volem ser lliures”. Si ho tinguéssim “molt clar”:

---per una banda, no escriuries
*en aquest comentari a la meva aportació: “volem ser lliures” sinó “volem TORNAR a ser lliures”. És la diferència entre l’ANC i molts independentistes cridant “Catalunya, nou Estat d’Europa” en lloc de cridar “Catalunya, DE nou, Estat d’Europa”. Proclamar-nos “nou Estat d’Europa” ajuda a Madrid a amagar que tenim més de mil anys d’Història. Nosaltres vam ser probablement la primera NACIÓ-estat d’Europa, i segur l'estat europeu més poderós durant segles. No comencem en absolut de zero!
*i en la teva aportació més a baix: “si hem de continuar a Espanya” sinó “si hem de continuar SOTMESOS a l’Estado-Español”. També l’ANC i molts independentistes criden: “Marxem!” en lloc de “Que se'n vagin els invasors!”.

---i per l’altra banda, si ho tenim tan clar, ¿per què posar a votació SI SOM UNA NACIÓ i SI VOLEM TORNAR A SER LLIURES? Això ho explico/comparteixo a "INSPIRAR-NOS EN ELS NOSTRES AVANTPASSATS PER ACTUAR ADEQUADAMENT ARA. Aplicació avui de l’obra d’En FRANCESC MASPONS I ANGLASELL (1872-1966)" https://lagotacatalana.wordpress.com/2017/01/10/inspirar-nos-en-els-nostres-avantpassats/

I en quan a l’impossibilitat d’una tupinada a l’innecessari referèndum aquí, si va haver tupinada a Escòcia amb el poderós SNP i amb observadors internacionals segons explica (per a mi molt convincentment) l’informe "Frau en el Referèndum d'Escòcia, el «com» i el «perquè»" https://lagotacatalana.files.wordpress.com/2015/09/140926-tupinada-a-escc3b2cia-22pg.pdf, ¿per què no podria haver tupinada aquí?

Estic d’acord amb tu en que “hem de procurar fer les coses ben fetes fins el final.” La qüestió és COM FER LES COSES BEN FETES?

Continuem?
3 positius 0 negatius
Quan llegeixo la pregunta d’aquest debat em ve a la memòria la frase que va dir el president Macià per expressar el nostre somni col·lectiu:  “Volem una Catalunya políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i espiritualment gloriosa”. Així és com jo també voldria Catalunya a finals d’aquest any. I si no és possible enguany no defallim perquè no tot s’acaba el 31 de desembre.
opinat per: Emili P.A.
3 positius 0 negatius

No en tinc res de polític ni tinc cap bola de vidre per a veure'n més enllà, tinc clar però, amb qui ens la juguem, ens la juguem amb un estat guerrer que té una colònia que es diu Catalunya des que va començar abans no ho fos, incomplint ja des de llavors, tots els tractats des de molt abans del 1714 fent-ne ús de la seva força com segueix fent-ho ara que ha acumulat tot el poder: l'eclesiàstic, l'econòmic, el jurídic, el polític, etc. adequant al seu propi interès unes lleis que com a colònia hem d'assumir.

No en sé el desllorigador de tot plegat, el que sí que em queda molt clar és que amb el poder a les seves mans, mai podrem tractar res amb igualtat de condicions.

sí ens caldrà  però, esgotar primer totes les possibilitats que seran en negatiu per a finalment tractar-ho als estaments europeus que depenent com sempre de les contingències i els equilibris en política i sobre tot econòmics, haurem de confiar que com sempre han fet, no ens deixin plantats.

Malgrat tot, no hi ha marxa enrera i hem de continuar amb això que en diem "El Procés"

Amb tot, no he dit encara com voldria que es trobés Catalunya al final d'aquest 2017, doncs, la voldria LLIURE, la voldria, INDEPENDENT!

opinat per: Albert Cartanyà
1 positiu 0 negatius
Tot i que no m’agradaria que passes, penso que la CUP no votarà a favor dels pressupostos i llavors es convocaran noves eleccions autonòmiques. En aquestes eleccions guanyarà ERC però sense majoria. El PDECat i la CUP perdran molts vots i amb ERC no sumaran una coalició sobiranista. Els Comuns, que quedaran segons, negociaran per governar amb ERC i formaran un front d’esquerres que molt possiblement tampoc tindran majoria absoluta. El referèndum quedarà aparcat per una llarga temporada i s’intentarà pactar amb el Govern central un nou acord de finançament. Només si no és imprescindible es deixarà de banda el PSC perquè ningú digui que es torna a reeditar alguna cosa semblant al tripartit.

El PDECat quedarà a la oposició buscant un nou líder i criticarà a ERC per deixar de banda “el procés” i als Comuns per populistes i a la CUP.... per tot. Ciutadans i el PP seran gairebé irrellevants però miraran de fer tant soroll com puguin. La CUP es dedicarà a fer treball de barri i municipal i denunciarà lo dolenta que és la dreta i que poc d’esquerres són ERC i Comuns.

I Catalunya?  I els catalans?....  Si això va així la propera manifestació de l’11 de setembre serà tot un espectacle.
opinat per: Josep B.X.
Hola, Josep B.X.!
Com que la pregunta la vaig proposar jo, em permeto fer-te aquesta observació: ens has explicat el que NO vols trobar-te a finals de 2017. La qüestió és que expliquis el que SÍ voldries trobar-te. I qui sap si sumant el que SÍ volem que passi, aconseguim que NO passi el que NO volem que passi, i que en canvi SÍ passi el que SÍ volem que passi. T'animes?
Quan estiguin aprovats els pressupostos llavors en parlarem. Segons com vagi és possible que s’hagi de canviar la pregunta d’aquest debat.
Hola, Josep B.X.! Insisteixes en fer anàlisi o prospectiva política o com li vulguis dir, i si necessites obrir una nova pregunta amb el contingut “Què haurà passat a Catalunya a finals de 2017?”, fes-ho. Però aquesta pregunta que vaig iniciar està formulada amb la intenció de saber el que cadascú desitja que passi a Catalunya, i per això està formulada exactament així: “En quina situació voldries que es trobés Catalunya a finals d’aquest any 2017?”. Gràcies per la teva contribució... si decideixes fer-la!
1 positiu 0 negatius

Vull que uns quants es treguin la careta i deixin de marejar amb qüestions de forma més que de fons. Mentre ens distreuen amb discussions bizantines i enrocaments mesetaris, avancen acords a a parlaments i consells d'administració per tal de mantenir, i consolidar, un statu quo mes propi de 1840 que de 2010.

Cal aconseguir que Catalunya tingui, almenys, reconeixement internacional dels seus anhels, però no picar només a les portes d'Europa i als EUA. El món és molt més gran i hi ha molts països que s'estan movent per trobar el desllorigador de la injustícia com a way of life.

opinat per: Josep Gustà
Si Europa i EEUU reconeixen Catalunya la resta del món també ho farà. És impensable que Israel o la Xina o Rússia ens reconegui en contra d’Europa i EEUU.  No estic gaire segur d’entendre prou bé el que vol dir amb el seu text.
1 positiu 0 negatius
Ara que la CUP ja ha dit que ajudarà a aprovar els pressupostos sembla que entrem en una nova dimensió. Ara sí que tot hauria d’anar de debò i els esdeveniments s’han de precipitar. La veritat és que no sé com evitarem les represàlies de l’estat amb tot el seu poder. Espero que el Govern tingui les respostes adequades. La mobilització social serà molt important i tots hauríem d’estar a l’alçada de les circumstàncies. La possibilitat que algú, de qualsevol dels dos bàndols, faci alguna bestiesa és cada vegada més probable. Esperem que el seny predomini i només fem servir la rauxa justa. Tant de bo que a finals d’aquest any 2017 puguem dir que tot ha valgut la pena.
opinat per: Josep B.X.
0 positius 0 negatius
En el pitjor del casos, formant part d'una confederació, tipus Helvètic, amb España. Per  anar bé, amb plena independència.
opinat per: josep bruch m
Amb Espanya no hi pot haver cap diàleg ni ells admetrien de igual a igual, cap qüestió amb Catalunya. Potser amb el temps i per interessos s'hi avinguin. Però no es el cas actualment.
0 positius 0 negatius
La possibilitat d’un referèndum pactat és inexistent. Quan “els comuns” se’n adonin espero que no sigui massa tard. Confio en que en algun moment Europa obligui, encara que sigui per evitar mals majors, a un acord per fer una consulta que sigui reconeguda internacionalment. Pot passar llavors que perdem el referèndum però si això passes hauríem d’assegurar un blindatge de les competències més important (cultura, ensenyament, sanitat, infraestructures) i, si hem de continuar a Espanya, que sigui amb les millors condicions possibles.
opinat per: Jordi de Mataró
0 positius 0 negatius

Abans de que prenguem mal, em permeto aprofitar aquesta modesta plataforma per suggerir una possible solució en el conflicte que tenim plantejat entre Espanya i Catalunya. Parteixo de les següents premisses (resumides):

  • Espanya no acceptarà mai trencar “la unidad de la Patria”.
  • Catalunya no pot renunciar a defensar la seva cultura, la seva llengua i disposar del recursos econòmics propis per gestionar els serveis socials bàsics (educació, sanitat, SS...)  
  • Europa difícilment ens donarà suport per diversos motius que ara seria llarg d’explicar.
  • Si anem a males tenim les de perdre i jurídicament hem de reconèixer que ells tenen la paella pel mànec i sempre legislaran al seu gust.

Penso que hem d’arribar a un pacte que ens permeti actuar com un estat independent però dins d’Espanya.

Per això proposo:

  • Pacte econòmic que garanteixi que puguem disposar del nostres diners amb una quota de solidaritat a partir d’uns barems que s’haurien de negociar i revisar periòdicament.
  • Blindar les competències sobre cultura, llengua, educació, sanitat, serveis socials, mossos i infraestructures.  
  • Acceptar que Catalunya disposi de veu pròpia en els principals organismes internacionals.
  • Exigir que, en un termini raonable (3 anys), es faci un referèndum a tota Espanya sobre la Monarquia i acceptar el resultat encara que a Catalunya es voti diferent. En el cas que perdi la Monarquia establir un acord de col·laboració perquè el traspàs de règim a una República es faci de forma pacífica i consensuada. Garantir que al menys durant 25 anys no es torni a plantejar aquesta qüestió.
  • Intervenció d’observadors internacionals en tota la negociació que validin els acords, vetllin pel seu compliment i facin de mediadors en cas de conflicte.

Una vegada s’hagi acordat tot això dins d’un termini més aviat curt (un any), es fa un referèndum de validació només a Catalunya. Acordar també què passa si es perd el referèndum amb una solució alternativa que sigui viable.

Tota aquesta negociació no s'ha de fer a partir de la legislació actual sinó que, una vegada obtingut l'acord i superat el referèndum, llavors es modifica la legislació per fer-ho compatible.

Segons quins canvis legislatius calgui fer llavors es demana l’aprovació del Congrés del diputats i/o de tot l’estat en referèndum. Si el Congrés o el referèndum no ho aproven llavors sí que ja no hi veig més solució que, amb acord internacional i ja sense excuses, gestionar un referèndum d’independència.

opinat per: Jordi de Mataró
editat per: Jordi de Mataró
0 positius 0 negatius
Jo em conformo en continuar presionant més que ara. Que la Gencat i el Parlament continuïn igual, i que la ciutadania faci mes resistència patriòtica. A més vull k la ciutadania es doni compte k no es necessari referèndum per a reconèixer k som una nació, i k es doni compte k no em de marxar d,enlloc sinó que ells han de marxar d,aqui
opinat per: Miquel Nadal
El referèndum no és per dir si som o no una nació. Catalunya és una nació independentment del que puguin votar els ciutadans en un moment determinat. El referèndum ha de servir perquè ens reconeguin com estat i puguem gestionar els nostres recursos i tenir relacions de igual a igual amb altres estats. Els ciutadans hem d’estar apunt per quan ens demanin la nostra mobilització i ajudar a les entitats civils que treballen per aconseguir l’objectiu que volem.
Penso que ningú ha de marxar d’enlloc.  Qui no se senti català haurà de respectar el nou poder polític i la nova legalitat catalana de la mateixa manera que nosaltres hem respectat la legalitat espanyola fins ara.
La idea es bona. Ho reconeguec. Com a pla A endavant. I com a pla B què farem? DUI? També.
0 positius 0 negatius
en una plena democracia participativa de empoderamen de la ciutadania fora la demracia falsejada representativa de petroleres electricas bancs i caixes fora capitalisme neoiliberl y parasits si no deixen fer referendum no cal es pot fer la democracia participativa 15m 2017 catalunya, doneu veu al poble ningu el representa el poble es representa a si mateix  nombran portaveus que es cambien estrategicamen no liders etc fora el regi dictatorial del 78 españa no te cap legitimitat a catalunya on ban ser la primera ciutat del mon que ban bombardejar a dones y nens civils ancians amb 60000 bombes y milers de catalans en les cunetes adeu espaya.
opinat per: com
Jo no hi crec en la democràcia participativa de tipus assembleari. Si que crec en la societat civil organitzada, activa i responsable que vigila els politics i les empreses, i que fa de contrapoder als possibles abusos que sempre es podem produir en una societat complexa com la nostra. Crec que això és un altra debat que potser caldria fer.
0 positius 0 negatius
Vull una catalunya independent, o, com a mínim, federada amb Espanya d'una manera igual que els cantons ho estan amb la seva Suissa.
opinat per: josep bruch m
...