Benvingut a Debatsenxarxa.cat. Per opinar cal estar registrat.

8 debats

53 opinions

25 comentaris

33 usuaris

Ha de ser el català l’únic idioma oficial de Catalunya? [tancat]

El passat  31 de març es va presentar, al Paranimf de la Universitat de Barcelona, el manifest “Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya Independent”  impulsat pel grup Koiné.

https://drive.google.com/file/d/0Bw3LndXq3rkETzRxQ3RvcGtyNVk/view

Des del moment de la presentació i difusió d’aquest manifest s’ha produït un intens debat sobre el català i la oficialitat de les llengües.  En aquest article trobaràs un resum dels  principals punts de vista.

http://cat.elpais.com/cat/2016/04/11/catalunya/1460363911_228705.html

Però, quina és la teva opinió?
tancada amb la nota: Final de debat
proposat per: Debatsenxarxa.cat a Arxiu
tancat per: Debatsenxarxa.cat

9 Opinions

2 positius 0 negatius
El català hauria de ser l’únic idioma oficial a Catalunya, però ara entendria que durant uns anys (10 o 20) es mantingui també el castellà com idioma oficial.
opinat per: Jordi de Mataró
Si badem d'aqui 10 o 20 anys els català haurà reculat tant que ja no hi serem a temps, encara que tinguem independència.
2 positius 0 negatius
Hauríem de reforçar el català tant com es pugui. Idioma oficial i únic (amb total respecte amb les altres llengues). Cal tenir en compte que encara que siguem independents el castellà s'aprendrà igualment per la TV, els diaris i tota l'oferta cultural (i social) espanyola. Igual passarà amb altres idiomes que tinguin més presència ja sigui per veinatge (francés) o per expansió cultural (anglés). Si no hi ha una política de protecció estricta del català ho tenim pelut.
opinat per: Emili P.A.
2 positius 0 negatius
Si, amb la qual cosa no vull dir que s'hagi de menystenir les altres llengües, però l'oficial ha de ser el català.
opinat per: josep bruch m
1 positiu 0 negatius
Estic d'acord amb el que diu l'Emili P.A. LLengua única oficial, és a dir, prioritària, que prevalgui sobre qualsevol d'altre, però aquestes tampoc les podem foragitar. És difícl d'harmonitzar-ho, però es pot fer: documents i comunicacions oficials, únicament i exclusiva en català, i que aquests, si son originals, prevalguin, sempre, sobre qualsevol traducció sigui a la llengua que sigui, i que els documents originals, redactats en un altre idioma, hagin d'anar acompanyats, sempre, de la preceptiva traducció al català, sense la qual cosa no s'haurien d'acceptar.

Si no ho fem aixì, adéu a la nostra llengua.
opinat per: josep bruch m
1 positiu 0 negatius
Penso que és primordial que el català sigui el idioma oficial del nostre país.  Tot i així crec que s'hauria de fer de manera amable. El nostre ha de ser un poble obert. Ni que sigui per egoisme. Les llegües són riquesa i cultura. No caiguem en els error dels altres.
opinat per: Maria Bassas
1 positiu 0 negatius

No hi veig cap motiu de discussió, l'idioma d'aquesta terra és el català sense més matisos, si no som capaços de defensar la nostra parla - amb diacrítics inclosos - poc  ens farem respectar com a poble que sí sap respectar, fins hi tot quan cal, sap adoptar tots els demés idiomes amb la mateixa escala de valors; el nostre idioma oficial però, el Català és clar!

opinat per: Albert Cartanyà
1 positiu 0 negatius
Cada cop més es considera normal que la llengua de la ciència sigui l’anglès, i assisteixes a xerrades on no hi ha traducció simultània i ningú es preocupa si domines o no l’anglès que parla un suposat “savi”. Catalunya té una llengua i és el català, i aquesta és la llengua oficial i tothom que visqui a Catalunya l’ha de conèixer o bé ha d’acceptar que “no hi hagi traducció simultània”. Si acceptem l’anglès com la llengua de cantar, de xerrar, d'escampar coneixement.... el català és la llengua de Catalunya.
opinat per: Carles Lucas
1 positiu 0 negatius
Crec molt important que la llengua oficial sigui el català sense deixar de banda altres llengues com poden ser l'anglés i el castellà

A Irlanda desprès de 400 anys de dominació anglesa el seu propi idioma queda bastants arreconat i només els més interessats l'estudien, a més no té la protecció oficial ja que qui vol estudiar-lo cal que se'l pagui de la seva butxaca. De fet només es parla a l'interior. Les plaques dels carrers són en els dos idiomes però la major part d'irlandesos ja no el parlen i ni l'entenen

Ha quedat com quelcom folklòric i residual.

Amb el català no volem que passi el mateix. I essent el castellà una llengua dominant podria molt bé ser que ens trobèssim al cap dels anys que el català ha quedat residual, sobretot per la quantitat d'immigració que patim d'uns anys ençà. Teniu en compte que Catalunya és un dels llocs del món que reb més immigració.
opinat per: Rosa Canela
0 positius 0 negatius
Si Andorra es oficial i no tenen cap problema...

Per quina raó no podem fer el mateix?
opinat per: Isidor
Sens dubte Andorra és un bon exemple de com el fet de posseir l’estructura d’un estat afavoreix la pròpia política lingüística. No obstant no s’ha d’oblidar que Andorra és un país amb unes peculiaritats històriques i sociològiques que la fan molt diferent a Catalunya.  A Andorra el castellà també hi te una gran incidència i també el francès i el portuguès.
Crec que hem d’anar a la nostra, amb respecte absolut per a tothom, però tenint molt clar que el català és el nostre idioma i que l’hem de protegir i fomentar per sobre de tot.
...