Benvingut a Debatsenxarxa.cat. Per opinar cal estar registrat.

8 debats

53 opinions

25 comentaris

33 usuaris

Són excessives les despeses de les campanyes electorals? [tancat]

Portem uns anys en que s’han realitzat varies eleccions de diferent tipus (autonòmiques, europees, generals, etc). Algunes d’elles s’han tingut que tornar a fer sense esgotar els períodes legislatius habituals. Ara plana la possibilitat d’unes terceres eleccions legislatives espanyoles i el debat sobre el seus costos sembla pertinent. Però, ens podem permetre una altra vegada totes les despeses derivades d’un procés electoral? Podem dir que és cara la democràcia? Trobaríem alguna solució a aquesta problemàtica?

Només per ajudar a situar la qüestió pot servir aquest article publicat a El Punt Avui el passat mes de maig.

http://www.elpuntavui.cat/opinio/article/7-editorials/966691-despeses-electorals-vergonyoses.html
tancada amb la nota: Final de debat
proposat per: Debatsenxarxa.cat a Arxiu
tancat per: Debatsenxarxa.cat

8 Opinions

3 positius 0 negatius
Crec que ens hauriem d'ajustar a la pregunta concreta que es planteja: "Son excessives les despeses de les campanyes electorals?".

Veig que alguns comentaris argumenten sobre el cost de les subvencions al partits, sobre el que cobren els diputats, sobre la capacitat de formar acords, sobre el funcionament dels partits...

Tot això son qüestions interessants i dignes de debat, però difícilment arribarem a cap resposta si no reduïm més el perímetre.

Ajustan-nos a la pregunta inicial, al meu entendre hi ha dos temes a tenir en compte  i que son antagonistes. D'una banda , el que ja comenta En Jordi de Mataró, les despeses electorals, no son diners que es cremen sino que formant part de l'economia de mercat canvien de mans, passant de l'erari públic a les empreses o Organismes que treballen per a la realització de les eleccions. Aquestes empreses al seu torn, pagan als seus treballadors, per la qual cosa s'incrementa la renta disponible. No es negligible qualsevol esforç que es faci per elevar el volum de treball i la renda de les persones. No oblidem per exemple el Plan Zapatero, que per intentar sortir de la crisi va posar diners en circulació per incrementar el treball i donar una espenta a la economia. Però això es un altre tema.

L'altre punt a tenir en compte es una variable de la economia: el déficit (Això també lliga amb el Plan Zapatero). Estem en un moment d'un elevat dèficit , amb un deute que ja supera el 100% del PIB. Un moment en que tots els esforços van encaminats a reduir-lo, per una banda perquè ens ho exigeix Europa, però per l'altra perquè seria extremadament greu un empitjorament de la crisi amb els nivells de déficit actual.

Per això s'estan fent esforços per reduir les despeses i augmentar els ingresos.

I es en aquest context que crec, en la meva opinió que efectivament caldria reduir les despeses de les lluites electorals. Efectivament, avui en dia, en el segle XXI, no te sentit que pràcticament la única correspondència que rebem per correu sigui la propaganda electoral.

Caldria rebaixar el cost de la "Propaganda" sense afectar a la necessària informació  que cal fer arribar als votants.

Cal estar ben informats, però això segur que no s'aconsegueix amb les campanyes tal i com estan configurades.

Avui en dia, estem en mans de les campanyes de màrqueting i acabem escollint la papereta com si escollíssim un sabó per a la rentadora.

Possiblement la solució no es reduir les despeses, sino repensar tota la metodologia necesaria per informar al votant de les possibilitats que te.

Així que la meva resposta a la pregunta seria : Si, son massa elevades les despeses de les campanyes electorals, tant des del punt de vista ètic (tenint en compte el moment actual de retallades en temes essencials), des del punt de vista econòmic (un moment difícil pel perill d'agreujament de la crisi i l'elevat dèficit actual) i des del punt de vista pràctic (es un sistema disfuncional i clarament millorable).
opinat per: ManelS
2 positius 0 negatius
Una solució seria fer-ho com els EEUU.  Unes eleccions cada quatre anys en data fixa i aprofitant les votacions per decidir també altres qüestions més locals o generals.

Una altra cosa que tampoc veig be és que el partit o coalició que ha aconseguit menys suport pugui impedir que mani qui te més escons. Això que està passant ara a Espanya és esperpèntic. El resultat d’unes eleccions no pot quedar invalidat per una mecànica d’investidura perversa. Que el perjudicat sigui el PP no hauria de ser un consol.
opinat per: Josep B.X.
1 positiu 0 negatius
Entenc que quan es parla de despeses electorals en realitat estem parlant de diners que es mouen d’unes empreses (partits polítics)  a altres (màrqueting, impremtes, etc). Aquest moviments generen IVA i IRPF i per tant una part va l’Estat en forma d’impostos. A més dona feina a un grapat de gent que treballa en aquestes empreses o se’ls contracta durant les campanyes.  Així dons l’import total no és tant alt com es diu.
opinat per: Jordi de Mataró
Si però després l'Estat subvenciona els partits d'acord amb el nombre de diputats que treuen i es gasten més diners dels que entren.
1 positiu 0 negatius
Jo penso que  el tema de les despeses de la campanya electoral està estretament lligat al funcionament i finançament dels partits polítics.
Funcionen tipus" sectes" i no pél benestar social. És complicat canviar-ho si qui ho ha de fer, se,n beneficia directament i amb els oponents passa el mateix. Tots estan jugant al mateix joc, diguin el que diguin i es vesteixin de diferents colors.
opinat per: Montserrat Rovira
1 positiu 0 negatius
Evidentment són excessives les despeses de les campanyes electorals, així com d'excessives ho són també les ximpleries i les promeses ( que no es compliran) de molts dels polítics en actiu. Paraules buides i tòpiques. Amb les noves tecnologies i l'accés a una informació més acurada i rigorosa no caldria gastar tan en propaganda electoral. La democràcia no és cara, només cal saber trobar formes més austeres i dignes que tornin el prestigi a la política, al servei de les persones.
opinat per: david de vic
1 positiu 0 negatius
Gastar diners per explicar un programa electoral que després s’aplicarà – si no és així, no val la pena – pot tenir un sentit, però les campanyes electorals no son això, son tàctiques de desprestigiar l’adversari i de prometre coses que mai es compliran. En aquest cas, un sol euro de despesa en una campanya electoral, caldria dedicar-lo a fer un món més habitable. Hi ha poca gent que de veritat cregui que es pot fer un món més just, la gent vol el poder i per aconseguir això es fan les campanyes. No m’interessa
opinat per: Carles Lucas
0 positius 0 negatius
A més, cal tenir el compte que molts dels polítics escollits a les darreres eleccions estan cobrant sense treballar pràcticament. D'entrada, fins que no hi haguès un Parlament i un Govern constituits, no cobraria ningú. Aleshores, veuries que ràpid es posarien d'acord.
opinat per: jregojo
0 positius 2 negatius
És un escandol es miri com es miri. S'haurien de fer menys eleccions i rebaixar dràsticament les despeses.
opinat per: Josep B.X.
...